Nieuwe Belgische wet- en regelgeving verkoop alcohol en tabak

Geen tabaksverkoop meer in supermarkten, alcohol leeftijd naar 18 jaar, legitimatie tot 25 jaar verplicht bij aankoop tabak, wordt België de netste jongen in de klas?

Op 14 Maart behandeld de Belgische plenaire Kamer de ingediende wetsvoorstellen aangaande de verkoop van alcohol en tabak, leeftijdsgrenzen en het tabaksplan.

 

De ingediende voorstellen omvatten een wetsontwerp tot wijziging van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het gebied van de voedingsmiddelen en andere producten.

Update! De plenaire kamer heeft het wetsontwerp goedgekeurd waardoor er strengere regels komen voor verkoop van alcohol en tabak.

Wet van kracht per 1 april 2025

Per 1 april komt er een verbod op verkoop van tabak in zogenaamde tijdelijke verkooppunten, bijvoorbeeld evenementen en in supermarkten die groter zijn dan 400 vierkante meter.

Daarnaast zullen de overige verkooppunten van tabak verplicht worden om een identiteitsbewijs te vragen aan iedereen die jonger lijkt dan 25 jaar, om aan te tonen dat men tenminste 18 jaar is, ofwel de vergewisplicht.

Voor alcohol komt er een verbod op verkoop aan minderjarigen onder de 18 jaar, behalve voor bier en wijn waar geen alcohol of een aroma van alcohol is toegevoegd, waarvoor men tenminste 16 jaar dient te zijn. Ook hier zal de handhaving strenger worden per 1 april 2025.

Wij werken met een innovatief totaalconcept en leveren maatwerk oplossingen aan overheden en ondernemingen, die wettelijk verplicht zijn om de leeftijd van personen, tot 25 jaar, te controleren en vast te stellen.

Documentcontrole
Leeftijdscontrole
Registratie
Verificatie
Informatie

LEEFTIJDSCANNER.NL

+31 (0) 341 750 666
info @ leeftijdscanner.nl